Maten en Materialen

Materialen

Goud is een prachtig materiaal, maar ook erg zacht. Daarom moet er altijd materiaal aan toegevoegd worden om het steviger te maken. Dat heet de bijzet. Die kan uit verschillende materialen bestaan en bepaald daardoor ook de kleur. Die aanduiding gaat in duizendste.
  • Bij 14 karaat goud is 585 duizendste zuiver goud en 415 duizendste is bijzet.
  • Bij 18 karaat goud is 750 duizendste zuiver goud en 250 duizendste is bijzet.
In mijn werk gebruik ik 585 geelgoud, roodgoud en witgoud.
Zilver is ook prachtig, maar ook zacht. Dus bij zilver wordt er ook metaal aan toegevoegd om het sterker te maken. Dit is ook weer in duizendste uitgedrukt.
Bij 925 duizendste zilver is 75 duizendste bijzet. Dit heet eerste gehalte. In mijn werk gebruik ik uitsluitend eerste gehalte zilver.

Hoe bepaal je de ringmaat?

Ringmaten worden gemeten in mm. De diameter van de ring is de maat. De afstand kunt u meten met een schuifmaat of zoals in het voorbeeld over een lineaal heen leggen. Zo leest u de mm af. U kunt ook bij een goudsmid of juwelier bij u in de buurt uw maat op laten nemen.
Bij het bepalen van je ringmaat is het belangrijk dat je handen niet te warm of te koud of zijn. Dat heeft invloed op de dikte van de vingers.
Let er ook op dat een brede ring wat strakker aanvoelt aan de vinger, dus neem die een halve millimeter groter. Dat geld zeker voor de wikkelring. Voor een zeer smalle ring geldt dit natuurlijk andersom: een halve millimeter kleiner.